Staj: Akademik hayatınızda öğrendiğiniz bilgileri iş dünyasında (pratikte) uygulamanızı sağlayan çalışma şekline denir. Bu şekilde, eğitimini tamamlamak üzere olan öğrencilerin iş hayatına uyum sağlaması ve becerilerini geliştirmesi amaçlanır.

Bu arada; staj sadece lise veya üniversite mezunlarına özel bir uygulama değildir. Meslek değişikliği yapmak isteyen veya sıfırdan meslek edinmek için çeşitli kurumlardan eğitim alan herkes staj yapabilir. Çünkü staja zorunluluk gözüyle bakmak başlı başına bir hatadır. Staj bir fırsattır, dolayısıyla verimli geçirilirse stajyere ciddi fayda sağlar.

Staj Dönemini Verimli Geçirmek İçin Stajyerlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

 

1- Staj yapmak için zamanın daralmasını beklemeden önce araştırmalara başlanmalı ve mümkün olduğunca kurumsal firmaların kapıları zorlanmalıdır.

2- Staja zorunluluk gözüyle değil, gelişim ve adaptasyon fırsatı olarak bakılmalıdır.

3- Staj yaparken birilerinin size görev vermesini beklemeden sorumluk almak için çeşitli işlerin ucundan tutarak istekli olduğunuzu sergilemenizde fayda var.

4- İlk kez gerçek anlamda bir iş yapıyor olabilirsiniz. İş hayatı size ilk etapta yorucu gelse bile iş disiplininden asla taviz vermemelisiniz. İşe zamanında ve düzgün kılık kıyafetle gitmeye özen gösterin.

5- Mesai saati dolsa da gitsem düşüncesinde olmayın. Bugün neler yapabilirim, neler öğrenebilirim düşüncesiyle bilgiyi adeta sömürün.

6- Bağlantıları analiz edin. Kim-kimle iletişim halinde, insanlar birbirinden nasıl iş istiyor, hangi konularda hangi yöntemlere başvuruluyor, işlerin akışı nasıl sağlanıyor… iyi bir takipçi olun ve gözünüzün açılmasını sağlayın

7- Staj süresince kendinize bir rol modeller edinmeye çalışın. Davranışlarını ve pozisyonunu beğendiğiniz kişilerle bol bol iletişim kurun. Size tavsiyeler verip yol göstermelerini sağlayın.

8- Çalışma arkadaşlarınızın iletişim bilgilerini kaydedin ve kendi iletişim bilgilerinizi verin. İlerleyen süreçte işinize yarayabilir.

Staj, İşverene Ve Stajyere Ne Avantaj Sağlar?

İş verenler, doğru stajyeri işe kabul ettiklerinde onlarla uzun soluklu çalışmak adına masrafsız bir gözlem sürecine girmiş olur. Firmada ekstra küçük işlerin yapılması için yetişkin bir bireye ödemesi gereken maaşın çok daha küçük bir kısmıyla bir takım işlerin yerine getirilmesini sağlayabilir. Eğitime katkıda bulunmuş olur ve sosyal sorumluluklarından birini gerçekleştirmiş olurlar.

Stajyerler ise bizzat iş dünyasının içinden bireylerle tanışma fırsatı bulmuş olur. İş deneyimi sahibi oldukları gibi, yönelmek istedikleri alanı daha rahat seçmelerine olanak sağlanmış olur. Staj yaptığı firmayı beğenirse ve o firmada çalışmaya devam etmek isterse dışarıdan başvuru yapacak bir adaya göre daha fazla önceliğe sahip olur. Staj yaptığı firmada kalmak istemeyen veya kalma imkanı bulunmayan bireyler ise başka firmalara başvuru yaptığında “iş tecrübeniz var mı?” sorusuna olumlu cevap verme lüksüne sahip olur. Bütün iş görüşmelerinde iş tecrübesi sorulur ve genellikle tecrübe sahibi adaylar tercih edilir. Az veya çok, belirli süre iş tecrübesine sahip olmak önemli bir avantajdır.

© 2021 Altınbaş Üniversitesi Bilgi Teknolojiler ve Güvenliği Daire Başkanlığı